Quantcast
Channel: Två små kök
Viewing all 207 articles
Browse latest View live

Lövbiff fylld med svamp- och parmesanröra, gräddsky och potatisklyftor

$
0
0

Inga ursäkter var det för glest med inlägg. Men du vet ju att det alltid kommer något, så småningom :-)

Lövbiff är inte så dumt, faktiskt. Speciellt inte när man fyller köttet och får servera med sås och potatis. Googla på fylld lövbiff och du hittar hur många varianter som helst. Jag ville fylla med svamp och gjorde den här varianten där crème fraiche binder ihop en röra med svamp, lök, parmesan och persilja. Lagom pilligt jobb att fylla köttet, och sen går tillagningen väldigt fort. Tänk på att tajma med potatisklyftorna och tiden de behöver i ugnen.

Gott. Enkelt. Testa själv - med eller utan vitlök!

Servering: Potatisklyftor, pommes frites och tomat eller en sallad

4 portioner
4 lövbiffar
Ca 200 g svamp, hackad (bara champinjoner eller olika sorters svamp)
1 gul lök, hackad
(1-2 vitlöksklyftor, finhackade)
1/2 dl finriven parmesan eller likvärdig ost, t ex padano
Smör
Salt och svartpeppar
1 + 1 dl crème fraiche
1 kruka persilja, hackad
Dijonsenap
2 1/2 dl mellangrädde
Soja
Vitpeppar
Tandpetare

Fräs svamp, lök (och vitlök) i smör tills vätskan har kokat bort. Krydda med salt och svartpeppar efter smak. Låt det svalna och blanda sedan med 1 dl crème fraiche, parmesan och hackad persilja. Banka ut lövbiffarna lite grand med handloven. Bred ett lager dijonsenap på lövbiffarna och fördela fyllningen på ena halvan av varje lövbiff. Vik över andra halvan och fäst ihop med tandpetare. Hetta upp en stekpanna och stek de fyllda lövbiffarna i smör, ca 2 minuter per sida tills de får fin färg. Salta och svartpeppra. Lyft köttet ur pannan. Häll i grädde och 1 dl crème fraiche. Rör om och låt puttra upp. Smaksätt med soja och vitpeppar efter smak. Lägg köttet i såsen och låt puttra någon minut. Servera med potatisklyftor och tomater, eller en sallad.


Banka ut köttet lite grand, bred på senap och lägg sedan på fyllningen.

Fäst ihop med tandpetare så att inte fyllningen rymmer ur "börsarna", som fylld lövbiff kallas ibland.

Stek på ganska hög värme, köttet ska få fin färg! Glöm inte att salta och svartpeppra.


Eftersom köttet steks snabbt och har en härlig fyllning, så blir det inte torrt och tråkigt. Såsen gör ju sitt till också förstås :-)


Avslutar med ett kinesiskt ordspråk som i all sin enkelhet är värt att tänka på.

"När man har haft bråttom länge måste man stanna upp och vänta in sin själ."

Fylld pasta med krämig svamp-, bacon- och paprikasås

$
0
0


Pastasås och -röror äter jag vanligen till pasta som är platt eller ihålig, typ tagliatelle, farfalle, rigatoni osv. Inte hade jag tänkt på att det går jättebra att använda fylld pasta typ tortellini (trögfattad, jag vet). Det var svågern som i somras serverade flera olika varianter på temat.

Det är riktigt gott, matigt och det finns ju en massa sorters fylld pasta man kan välja mellan för att växla karaktär och smaker på maten. Pasta fylld med svamp är gott, och med tomat och mozzarella, med pesto... Ja, som sagt. Det finns massor att välja mellan!

Och så kan du variera ytterligare genom den sås du väljer att servera med pastan. Jag har provat köttfärssås och fylld pasta, och här en svamp- och baconsås sprinklad med gräslök. Receptet är från i somras så visst lagade jag mat då. Rätten har glömts bort i bildbanken men här är den, verkligen värd att vara med. Sprinkla med gräslök eller persilja.

Senast nu i veckan gjorde jag den här såsen till tortellini där hälften av pastan av fylld med svamp och hälften med ost. Vansinnigt gott! En fräsch sallad är gott till, eller några rejäla bitar färsk gurka.

Svamp och baconsås till fylld pasta (funkar förstås med platt eller ihålig pasta också)
Ca 4 portioner
Ca 200 g svamp (champinjoner, kastanjechampinjoner eller en blandning av flera sorter), i bitar
Smör
2 paket bacon à 140 g, strimlad
1 stor gul lök, hackad
2 paprikor i olika färger, i bitar
2 burkar crème fraiche (4 dl)
Salt och svartpeppar
Gräslök eller persilja, hackad
Valfri pasta, men gärna fylld...
Riven parmesan

Fräs svampen i lite smör tills den har släppt vätska och fått lite färg. Svartpeppra svampen liten grand och ställ åt sidan. Fräs baconstrimlor tills de börjar bli knapriga och släpper fettet. Häll av (eller behåll) det mest av baconfettet. Blanda sedan ner svamp och lök och låt fräsa med. Blanda ner crème fraiche och paprika. Låt puttra ihop lite grand. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg upp den fyllda pastan i djup tallrik, lägg över sås och strö över parmesan. Rör om. Garnera med hackad gräslök eller persilja.

Så himla enkelt - och så himla gott!

I en sån här pastasås med crème fraiche gör sig verkligen bacon bra.
Det syrliga passar kanon med salt bacon. Och så har vi fräsch paprika
och mustig svamp. Krämigt och gott. Och ännu bättre blir det med lite riven ost!

Nu är det vår hörrni! Åtminstone på dagtid. På nätterna blir det fortfarande kallt men det är skönt när man vill sova i ett svalt sovrum med öppet fönster. Så jippi för det!

På tal om något helt annat så vill jag ge "dagens ros" till alla fotgängare som faktiskt gör sig besväret att titta om det kommer några bilar vid övergångsstället innan de trycker för att få grön gå-gubbe. De flesta gånger hinner man faktiskt gå över utan att stoppa trafiken. Många tittar inte ens utan trycker av slentrian. Eller bara för att jävlas...

Jag lever som jag lär. Klart jag kollar först om det är fritt fram eller inte innan jag trycker. Många gånger stannar bilar ändå och släpper över mig, utan att jag har tryckt - och de egentligen har grönt. Tror att de som jag uppskattar när man är lite smidigare i trafiken och underlättar för alla. Visst kan man tycka att vaddå, hur bråttom kan man ha, det gör väl inget om man får vänta nån minut vid ett övergångsställe... Men saken är den att i alla fall jag (och många med mig) blir lite annorlunda bakom ratten. Man tänker sällan så, att det gör väl inget om man får vänta lite. Bildjävulen tar över :-)

Matig frittata med sparris, blomkål, broccoli och bacon (såklart...)

$
0
0

Jag älskar frittata! Ägg som dominerar i en frittata gör den matig som den är. Lägg till en massa grönsaker, bacon och ost så har du en hel måltid med just den här frittatan. En sallad till kanske men absolut inte nödvändigt. Du kan även använda den som ett tilltugg i små kuber, utmärkt på en buffé till exempel. Frittatan är urgod även dagen efter. Helt kall, fortfarande saftig, mättande och god. För mer protein till maten, fräs på några korvar eller servera med grillad kyckling, färsbiffar...!

Frittatan håller ihop väldigt bra tack vare att det är så pass mycket ägg i den i förhållande till mängden mjölk, och så bidrar nog osten en del till att binda ihop det hela också. Både broccoli och blomkål som jag tycker är så gott, och så sparris. Bacon behöver ingen närmare presentation, det kryddar vilken rätt som helst och så västerbottensost. Du hör ju själv, det här kan inte bli annat än gott :-) Och visst ger det lite vårkänsla med allt det gröna också!

8 bufféportioner/4 portioner som hel måltid
8 ägg
1 dl mjölk
1 påse riven västerbottenost (150 g)
1 krm svartpeppar
2 paket bacon à 140 g
Blomkålsbuketter, ca 250 g
Broccolibuketter, ca 250 g
1 knippe grön sparris, 10-12 st

Strimla bacon och fräs tills det har släppt det mesta av fettet och börjar bli knaprigt. Skär bort nedersta delen på sparrisen, den hårda och träiga (spar bitarna till en grönsaksfond eller soppa). Dela sparrisen i mindre bitar. Lägg bakplåtspapper i en avlång form, ca 25 x 30 cm. Med en mindre form blir frittatan tjockare och kan ta lite längre tid att bli klar. Täck då med folie på slutet om den får för mycket färg. Fyll formen med sparrisbitar, blomkåls- och broccolibuketter samt bacon.

Vispa ihop ägg, mjölk och svartpeppar. Blanda ner osten i äggblandningen och fördela jämnt över grönsaker och bacon i formen. Grädda i 200 grader varm ugn i 35-40 minuter. Kolla så att frittatan har "stannat" och inte är lös någonstans. Ställ att svalna lite grand och skär sedan upp i små bitar om det är till en buffé eller som tilltugg. Servera frittatan hel i formen om den ska ätas som hel måltid så får var och en skära till sig en bit.


Så mycket gott och grönt! Och vitt!



Allt är på plats, nu ska det sköta sig själv i ugnen. My favourite kind of cooking!



Små, helt underbara bitar av frittatan. Mycket svårt att bara ta en!

Vad fyller du din frittata med? Jag tar gärna emot tips! Ägg i maten tycker jag är jättebra. Det är mättande och gott men ibland tryter fantasin...

För övrigt har jag haft en period med höga berg och djupa dalar = lite aktivitet på bloggen. En resa till Barcelona med en god vän och numera fd kollega hör förstås till toppskiktet. Vi hade underbart väder och Barcelona är verkligen ett supertrevligt resmål på alla möjliga sätt som jag definitivt kommer att återvända till. Storstad OCH beach i ett! Influensa på det, host host... Och andra sjukdomar i närmaste familjen hör till de djupa dalarna men det finns gott hopp om ljusare tider tack och lov. Som så många andra med mig har sagt förut, tänk på att ta vara på dina närmaste medan de finns. Saker och ting kan förändras fort...

Sköt om dig och de dina - och ta vara på våren!

Tagliatelle med ostig grönsakssås och färsbiffar

$
0
0

Här kommer färsbiffar sist i receptnamnet, och det är helt enkelt för att pastasåsen med grönsaker, cambozolaost, grädde och crème fraiche blir så förbaskat god att den förtjänar att stå först! Jag kan äta pastan med "bara" såsen men eftersom min käre man gärna vill ha mer protein till middag så slängde jag ihop några färsbiffar också. Så snäll är jag!

Visst, det är en del förberedelser med grönsakerna men om du är lite som jag, och trivs med att mecka i köket så blir det ett rent nöje. Och tycker du att det är mindre kul att skära till grönsaker kanske du kan delegera :-)

Allra först sätter du på ugnen (250 grader) för paprikorna ska grillas tills skalen blir svarta och krullar sig så att de kan tas bort. Jisses vilken smakskillnad det blir när man grillar paprika! Det finns färdiggrillad paprika att köpa men den är inlagd i olja, vinäger och en massa andra smaker som inte alltid passar. Så gör egen grillad paprika, det är väldigt enkelt och det blir så gott.

Välj gärna just tagliatelle som pasta till den här rätten. Den här typen av sås passar så himla bra till just tagliatelle, det skulle helt enkelt inte bli samma sak med vanlig spagetti eller fusilli. Så är det bara.

Tillbehör: 4 portioner kokt tagliatelle

4 portioner

Grönsakssås med cambozolaost
1 squash, ca 1/2 cm tjocka skivor
1 aubergine, ca 3/4 cm tjocka skivor
10 champinjoner, kvartade
4 snackspaprikor, delade på längden och urkärnade (2 st om du använder vanlig paprika)
1 stor gul lök, grovt hackad
Smör/rapsolja
Olivolja
Ca 500 g cambozolaost i mindre bitar (eller gorgonzola för kraftigare smak)
2 1/2 dl mellangrädde
2 dl (lätt) créme fraiche
Salt och svartpeppar

Lägg paprikahalvorna med skalsidan upp på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med olivolja och ställ in mitt i ugnen på 250 grader i ca 20 minuter men ha koll på skalen. Paprikorna är klara när skalet är svart och har krullat upp sig. Ta ut och låt svalna innan du tar bort skalen. Skär sedan paprikorna i mindre bitar och ställ åt sidan. Under tiden paprikan svalnar finns det mycket annat att pyssla med!

Lägg upp aubergineskivorna och strö lite salt över så att det mesta av beskan dras ur, det tar ca 15 minuter. Torka sedan av vätskan som bildats ovanpå skivorna. Fräs skivorna i smör/rapsolja (eller olivolja) till färg på båda sidor och svartpeppra lätt. Salt behövs inte. Stek inte för länge, då blir det bara mos av auberginen...Ställ åt sidan.

Fräs squashskivorna i smör/rapsolja (eller olivolja) på ganska hög värme till lite färg på båda sidor. Salta och svartpeppra lätt. Ställ åt sidan.

Fräs champinjonbitarna i smör/rapsolja. Salta och svartpeppra lätt. Ställ åt sidan.
Fräs den hackade gula löken i smör/rapsolja. Ställ åt sidan.

Förbered färsbiffarna.

Färsbiffar, 8 st 
400 g nötfärs
1 liten gul lök, finhackad
1 ägg
1 msk ströbröd
2 msk mjölk
1 tsk soja
1 tsk sirap
Salt, svartpeppar och vitpeppar
Smör/rapsolja

Blanda allt utom smör/rapsolja till en smet och forma 8 lika stora biffar. Stek i smör/rapsolja till fin färg på båda sidor. Tajma med pastakoket och ostsåsen med grönsaker.

Vispa ihop grädde och crème fraiche i en traktörpanna eller gryta. Värm upp tills det kokar lite grand och sänk sedan värmen innan du blandar ner ostbitarna tills de har smält. Vänd ner grönsaker och svamp i ostsåsen. Smaka av såsen med svartpeppar och eventuellt lite salt, men såsen har redan mycket sälta tack vare osten så var försiktig... Blanda den kokta pastan med såsen direkt i traktörpannan/grytan. Servera med färsbiffarna.

Hojta gärna till om det ser ut som att jag har missat något moment - det var några stycken :-)



Jag valde snackspaprika den här gången. En röd och en orange. Pilla bort skalen försiktigt om du använder snackspaprika. Paprikaköttet (om man kan säga så) är inte lika tjockt som på vanlig paprika så det kan lätt gå sönder när du skalar dem.

Squashen kan du steka på lite längre än aubergineskivorna, den är fastare medan aubergineköttet är ganska mjukt absolut inte ska stekas lika länge. Bara tills skivorna får lite färg.

Här är det mesta förberett som ska ner i ostsåsen se'n. Aubergine, squash, lök och champinjoner. Det gör inget om grönsaker och svamp kallnar efter att du förberett klart. Det värms ju upp i såsen igen!

När du har kokat upp grädde och crème fraiche och sedan smält osten däri, då ska grönsakerna ner i såsen och sedan  blandar du pastan direkt i samma panna som du har gjort såsen i. Vänd runt ordentligt!


Svartpeppra gärna lite extra på tallriken och servera med eller utan färsbiffar eller något annat protein.

För övrigt hoppas jag kunna komma igång med träning snart igen efter influensan. Lite hosta sitter i och jag är trött men så kan det va'. Det är väl bara att ta tag i det men jag kan erkänna att jag är lite av en latmask. Fast inte alltid. Det beror på vad det handlar om. Handlar det om att choppa upp grönsaker och förbereda andra råvaror till en god middag, då är jag allt annan än lat!

Köttfärslimpa fylld med bacon, ost och persilja - potatismos och stekta champinjoner till det!

$
0
0

Från att inte ha gjort köttfärslimpa själv någonsin, har jag nu gjort köttfärslimpa för tredje gången inom en förhållandevis kort tidsperiod. Inget mysterium varför det blivit så. Jag gillar köttfärs som råvara och att baka ihop en limpa med olika sorters fyllningar och härlig stekyta är ett bra sätt att använda det på. Potatismos till köttfärslimpa tycker jag blir allra bäst. Och gärna något tillbehör, som här till exempel med rejäla bitar av frästa champinjoner!

Fyllningen är en härlig mix av sådant som är bland det godaste jag vet; ost och bacon! Brun och ful mat men gott är det!

Tillbehör: Frästa champinjoner och potatismos

4 portioner400 g nöt- eller köttfärs
1 gul lök, finhackad
1 msk sirap
1 tsk soja
2 ägg, lätt ihopvispade
3 skivor vitt bröd, förslagsvis formfranska
Drygt 1 dl mjölk
1 kruka persilja, hackad
Salt, vit- och svartpeppar
Ca 2 dl riven prästost
1 paket bacon (140 g), knaperstekt i småbitar
Flytande smör/olja eller några klickar smör
Champinjoner i kvartar och smör

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg brödskivorna på ett fat med lite kant så att de får plats utan att ligga för mycket omlott. Häll mjölken över och låt dra några minuter. Blanda färs, lök, sirap, soja, ägg och mjölkindränkt bröd, persilja och kryddor i en skål. Blanda noga, gärna med (rena) händer. Platta ut färssmeten på ett kallvattensköljt skärbräde, ca 20 x 30 cm i diameter. Fördela riven ost och bacon ovanpå.

Rulla ihop och forma till en limpa. Lägg på bakplåtspappersklädd ugnsplåt och häll över smör/olja eller klicka smör ovanpå. Ställ in i mitten av ugnen och tillaga i 45-60 minuter. Kolla så att köttfärslimpan är genomstekt med en provsticka. Ha koll på färgen så att inte ytan blir för hårt stekt. Täck eventuellt med folie på slutet. Ta ut limpan och låt den vila några minuter innan du skär upp den.

Gör potatismos och fräs champinjoner i grova bitar i smör under tiden som limpan bakas. Krydda svampen med salt och svartpeppar.


Supergod färssmet och så ännu godare till fyllning: ost och bacon!

Lite smör ovanpå limpan innan den gräddas i ugnen gör ytan vansinnigt vacker och god!

Champinjoner som får steka i smör blir gott till köttfärslimpan.

Vad sa jag om smör? Kolla bara hur läcker stekytan blir!

Skiva upp härligheten och ät med riktigt krämigt mos och svampen. Någon sås behövs verkligen inte!

Snart påsk och det utlovas härligt väder till slutet av helgen. De dagarna ska tillbringas på landet med diverse fix. Frigga och sovstuga behöver en omgång inomhus efter vinterns förlåtande mörker. Med ljuset syns det att det är dags att ta tag i städningen. Kanske dags att rensa bort den där mossan på taket till sovstugan också. Och rensa och städa upp i boden. Och skura av trädäcket. Tvätta fönster. Ställa fram utemöblerna... Hm. Det finns att göra... 

GLAD PÅSK!


Chokladmousse med mango - och lite chili

$
0
0

Det är inte så ofta jag gör efterrätt eller desserter. Eller bakar (årets underdrift att säga att jag inte bakar så ofta men ändå...). Men när det varken behöver vara svårt eller ta lång tid och ändå får man ett bra resultat, ja då hakar jag gärna på! Så är fallet med den här chokladmoussen som med sin mörka och lite bittra smak lättas upp av söt mango i botten och på toppen, och så aningens aning sting från torkad chili.

Så om du inte fortfarande är mätt efter påskhelgens alla godsaker utan kan tänka dig att peta i dig en mousse eller två så tycker jag att du kan läsa vidare och testa det här! Om du inte vill ha för stark chokladsmak kan du dra ner på kakaohalten lite grand.

Jag vet inte hur det är för dig men jag lyckas sällan hitta den där färska, perfekt mogna mangofrukten i affären. Stenhårda. Alltid. Då är det fantastiskt med den frysta tärnade mangon tycker jag, bara att tina och använda på samma sätt som färsk.

Allra först - plocka fram två ägg ur kylen. Separera äggulorna som ska användas rumstempererade.

4 portioner chokladmousse med mango
250 g fryst tärnad mango (eller motsvarande mängd färsk)
100 g mörk choklad (60-70 % kakaohalt)
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
2 rumstempererade äggulor
Chiliflakes (torkade chiliflagor)

Fördela hälften av mangotärningarna i fyra små skålar, glas eller koppar. Vispa grädden ganska fast tillsammans med florsockret. Bryt chokladen och smält i vattenbad eller i micron. Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. Rör sedan ner grädden, lite i taget till en jämn smet. Fördela moussen ovanpå mangon. Täck och låt stå ca en timme i kylen innan servering. Vid servering, fördela resten av mangotärningarna ovanpå moussen och strö över chiliflakes.

Tips! Låt moussen stå framme en kvart innan du serverar, så blir den lite mjukare.


Det var svårt att låta bli smeten innan den hamnade i skålarna...

Mangobitar i botten, på med mousse. Låt stå i kylen...

... tills moussen stelnat och toppa sedan med mango och chiliflakes.

Med det här vädret drar det ordentligt i grilltarmen men det blev inget av i helgen. Tiden lades på att städa (!) och lapa sol. Kan ju låta helt galet att städa när det är fint väder men det tar inte så himla lång tid att få ordning på en frigga och en liten sovstuga :-) Nästa gång det blir landet ska det i alla fall grillas och då plockar jag fram kokboken av Jonas Cramby med de bästa recepten för grillning med tillbehör. Lisa Lemkes bok med enbart recept på grilltillbehör är inte heller så pjåkig. Dags att lufta den också tror jag bestämt.

Meningen med livet, nån som kan svaret på den eviga frågan? Kan svaret vara "ett liv med mening"? Det tycker jag låter rimligt, för då är det upp till var och en att känna vad som ger mening i ens liv. Så får man fundera på det. Men svaren man söker kommer aldrig när sinnet är sysselsatt, de kommer när sinnet är stilla.


"Italienish" potatissallad med bacon, pesto, mozzarella, soltorkade tomater, sparris och ännu mer...

$
0
0

På jobbets lunchrestaurang serverades potatissallad med pesto och till det färsbiffar och en rökig tomatsås. Hur gott som helst! Potatissalladen satte sig i bakhuvudet och jag gjorde min egen variant. Med bacon förstås :-) Och så lade jag till sparris. Det är aldrig fel med sparris.

Potatissalladen är perfekt till färsbiffar, kyckling eller annat kött. Eller ät den som den är. Den lär göra sig fantastiskt bra till grillat och på buffén, men framför allt i munnen! 

Jag hittade pesto med citron som jag provade här. Det doftade mer av citron än vad det smakade i potatissalladen. Nästa gång pressar jag i lite citronsaft och -skal för citron gör sig riktigt bra med potatis och de andra smakerna i den här potatissalladen.

Om du vill servera den ljummen så förbereder du allt du kan innan du kokar potatisen, så att det bara är att blanda ihop allt så fort potatisen kokat klart och har svalnat lite grand. Annars börjar du med potatisen så att den får kallna innan du blandar alltihop.

4-6 portioner (beroende på hur du serverar, med eller utan kött, på buffé....)
Ca 1 kg (färsk) potatis
2 dl (lätt) crème fraiche
3 msk grön pesto (genovese)
250 g (mini)mozzarella, halverade eller i mindre bitar om du använder stor bit
1 paket bacon (140 g)
1 röd lök, halverad och skivad
Ca 140 g soltorkade tomater i olja, strimlade
8 körsbärstomater, halverade
1 knippe grön sparris
1 1/2 dl riven parmesan
Salt och svartpeppar
Smör eller olja

Skala och koka potatisen i välsaltat vatten. Häll av av vattnet. Bryt av de tjocka ändarna på sparrisarna. Fräs dem sedan i smör eller olja på hög värme ett par-tre minuter. Vänd runt dem i pannan. Salta och svartpeppra. Skär sparrisen i mindre bitar. Blanda crème fraiche och pesto i en stor skål som du vill servera potatissalladen i. Knaperstek bacon och skär i mindre bitar. Skiva potatisen. Blanda försiktigt om potatis, mozzarella, lök, soltorkade tomater, körsbärstomater, sparris och riven parmesan i skålen med crème fraiche och pesto. Smaka av med salt och svartpeppar. Strö liten riven parmesan överst. Servera!


Sparrisknoppar. Goda och vackra att se på!

Jag kokar aldrig sparrisen. Den får en snabb omgång i het panna med smör,
lite salt och svartpeppar. Eller så grillar jag den penslad med olivolja.

Jag blandade potatisen först med crème fraiche och pesto, sedan lade jag till resten.
Blanda försiktigt!

Lite parmesan överst. Klart att servera!

En portion matlycka!

Så blev det helg och det börjar verkligen grönska därute. Härligt! Det blir nog en sommar i år också. Ett annat tydligt tecken på det är lappen i brevlådan från föreningen, med schemat för årets gräsklippning. Jippi :-/

Trevlig helg!


Ugnsbakad lax med citron och sesamfrön, polenta och ugnsrostade grönsaker

$
0
0

Det är ett (bra) tag sedan jag gjorde fisk senast. Det var nog precis innan 2013 blev 2014 om jag inte kommer ihåg helt fel... Men jag har ätit fisk minsann sedan dess. Bland annat den här urgoda laxen som det så vanligt heter "lagar sig själv" i ugnen. Härliga smaker och så sesamfrön för den där lite knapriga ytan.

Krämig polenta och ugnsrostade grönsaker passade makalöst gott (fast då blir det väl med maka?)! Flera makor till och med, både polenta och grönsaker så det smakade bigamigott. Om du hänger med i mina något krystade svängar :-)

Här gäller det att tajma eftersom fisken helst ska ätas så fort den är klar i ugnen och polentan håller sig inte krämig särskilt länge om den får stå. Grönsakerna i ugnen är det som är lättast att ha lite marginal på och låta bli klart lite i förväg så att du inte står med tre kritiska moment samtidigt. Förbered precis allt så går det bra. Den tid det tar för laxen i ugnen är ungefär samma som det tar för polentan att bli klar från det att du blandar ner grynen i buljongen.

Kryddningen på laxen får mycket smak av färdig blandning i en sådan där praktisk kvarn. "Fish & Seafood" smakar bland annat saffran, chili och fänkål. Jättegott på fisk!

Lycka till!

4 portioner ugnsbakad lax med citron och sesamfrön
4 portionsbitar laxfilé
Olivolja
Pressad citronsaft
"Fish & Seafood"-kryddan på kvarn
Vita sesamfrön

Sätt ugnen på 200 grader. Placera laxfiléerna på bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Pensla filéerna med olivolja och pressa över citronsaft. Mal över rikligt med kryddblandningen och strö sedan över vita sesamfrön så att de täcker ytan ordentligt. Ställ in plåten i ugnen och tillaga till max 50 grader. En del föredrar ännu lägre temperatur men jag tycker att fisken blir lite väl sladdrig med någonting på 40+.

Servera med ugnsrostade grönsaker och polenta.

Polenta med ugnsrostade grönsaker, 4 portioner
2 röda paprikor, klyftade
3 röda lökar, skalade och klyftade
1 squash, skivad i ca 1 cm skivor
Olivolja
Salt och svartpeppar

Ca 30 g finriven parmesanost
1 kruka basilikablad, grovstrimlade (spara några blad till garnering)
3 msk citronsaft, färskpressad
1 grönsaksbuljongtärning
8 dl mjölk
2 dl polenta
1 klick smör
Olivolja
Svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg paprika, lök och squash på en bakplåtspappersklädd plåt. Stänk över olivolja och krydda med salt och peppar. Sänk värmen till 225 grader och ställ in plåten i ugnen. Rostas i ca 25 minuter. Vänd efter halva tiden.

Polentan tar ca 10 minuter - tajma med grönsakerna i ugnen och fisken. Grönsakerna kan du varmhålla under folie t.ex.

Koka upp mjölk och buljongtärning. Sänk värmen och blanda ner polentan. Rör om tills polentan tjocknar och är krämig. Det tar ca 5 minuter. Dra polentan från värmen. Blanda ner ost, basilika, citronsaft och en klick smör. Garnera polentan med basilikablad och droppa över olivolja. Servera direkt med laxen och de ungsrostade grönsakerna.

Filéerna smaksatta med olivolja, citronsaft, krydda och överst rejält med vita sesamfrön.

Grönsakerna fick rejält med färg i ugnen.
Det är viktigt att inte göra för små bitar av framför allt paprika och löken...
Men gott blir det med "färg" :-)

Laxen blir riktigt, riktigt saftig och god. Sesamfröna ovanpå gör verkligen sitt till.


Första gången jag tillagar polenta och gott blir det!
Nästa gång ska den få stelna i en plåt så att jag kan skära skivor av den och grilla!


Avslutningsvis vill jag tipsa om "Olofs guacamole". Den senaste veckan har jag gjort den två gånger till olika sällskap och båda gångerna har jag serverat den som dipp till grillade quesadillas med massor av ost, jalapeno, salami och tomat. Båda sällskapen var utan att överdriva: LYRISKA! Och jag håller med. Tack Helena för tipset om makens guacamole som är den godaste jag nånsin har ätit och definitivt kommer äta fler gånger!





Pastasås med kyckling, tomatsås, squash och mozzarella

$
0
0

Jag vet. Det ser inte mycket ut för världen men till mitt försvar hävdar jag iPhone-principen. Det vill säga jag hade inte min kamera med mig när jag lagade detta. Jag var gästkock på annan ort och orkade inte släpa med mig kameran. Sen är det inte det lättaste att fota en pastasås heller :-)

Använd din fantasi! Tänk dig saftig kyckling, mustig tomat, fräsch squash och trådig mozzarella. Allt i en och samma rätt till pasta. Och med vitlöksbröd till. Sen återstår det bara att berätta hur du får till den här goda pastarätten. 

Inte svårt alls, speciellt inte när man använder färdig pastasås. En riktigt bra genväg ibland faktiskt. Jag valde en sort smaksatt med basilika. Välj en sås med bra kvalitet på råvarorna, det finns riktigt bra såser faktiskt. Alla färdiga såser har inte en massa tillsatser. 

Tips: Gör vegetariskt genom att byta ut kycklingen till quornbitar.

Servering
Kokt pasta som blandas med 1 dl finriven parmesan så fort vattnet har hällts av och vitlöksbröd.

4 portioner
4 kycklingfiléer 
Smör
Salt och svartpeppar
250-300 g mozzarella i mindre bitar (använd gärna minimozzarella - halverade)
1 squash i ca 1 cm tjocka skivor
Olivolja
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
400 g pastasås, t.ex. med basilika
1 kruka persilja, hackad
Ca 1 tsk torkade chiliflakes
2-3 dl vatten
1 gnutta socker
1 kruka basilika, strimlade blad
400 g pasta
2 dl finriven parmesan

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och torka av kycklingen. Ansa köttet och dela det sedan i strimlor. Skär strimlorna i mindre bitar. Lägg squashskivor på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med olivolja och salta lätt. Tillaga i ugnen tills skivorna har fått färg, ca 15 minuter. Under tiden gör du såsen. När squashen är klar, ta ut och dela varje skiva på mitten. Ställ åt sidan tills squashen ska blandas med såsen, precis på slutet.

Hetta upp en stekpanna och stek kycklingköttet på hög värme. När du har lagt ner köttet, låt det ligga ca tre minuter innan du rör om (för att få färg). Ge köttet ett par minuter till i pannan. Salta och svartpeppra. Lägg över köttet på ett fat och ställ åt sidan. Fräs löken och vitlök i smör i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Häll i pastasåsen och späd med vatten, någon dl i taget tills du får en konsistens som du gillar. 

Blanda i persilja och krydda med chiliflakes, salt, svartpeppar och lite socker. Låt puttra ihop några minuter. Blanda ner köttet och puttra någa minuter. Späd eventuellt med mer vatten. Blanda ner squashen och strimlad basilika. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt såsen koka upp ordentligt så att den blir riktigt het. Blanda ner mozzarellan tills den börjar smälta. Ta av från plattan och servera med pasta och vitlöksbröd. Strö riven parmesan över pastan och såsen. Hugg in!


Vansinnigt god pastasås med trådig mozzarella!

Ingen dålig helg för lilla Sverige. Brons i Mello och hittills bara segrar i hockey-VM. Det är inte utan att man blir lite stolt, och väldigt förundrad över hur vårt lilla land kan leverera så bra inom allt möjligt.

Heja Sverige!




Briegratinerade tomater med pesto och rödlök - förrätt, helrätt eller tillbehör

$
0
0

Idag bjuder jag på en vegetarisk rätt som funkar som hel måltid med lite bröd, som en förrätt eller ett tillbehör till en köttbit. Som vanligt bestämmer du själv!

Det här är en rätt som har alla rätt! Tomat, brieost, pesto och rödlök - i ugnen. Så att osten smälter och blir ännu godare. Saftigt och fullt med smaker. Det här är så gott och nästan pinsamt enkelt att laga till. 

Jag är en riktig sucker för tomater i alla former och när det kommer till brie och tomat så tror jag att om de skulle registrera sina profiler på match.com så skulle de bli ett par direkt! För att inte tala om när de möts i ugnen, då är det kärlek vid första ögonkastet...

Detta är inget petimeterrecept med måttangivelser hit och dit utan det är bara att köra på.

1 bifftomat = 1 portion (2 kvisttomater = 1 portion)
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem. Salta och svartpeppra lätt. Strö över torkade örter, t.ex. basilika och/eller oregano. Ringla över olivolja och balsamicovinäger, aningen mer balsamico än olivolja. Ställ in tomaterna på bakplåtspapper i ugnen på 175 grader i ungefär 15 minuter. Ta ut och fyll tomaterna med brieost i bitar och klicka på pesto genovese och strö över rödlöksringar. Ställ in i ugnen igen ca tio minuter, tills osten har smält. Ta ut och garnera med färsk basilika. Se'n är det bara att sätta kniv och gaffel i underverket. 


Urgröpt tomat, kryddad och ringlad med olivolja och balsamico.

Skivad rödlök - ta isär så att du får ringar.

Efter första omgången i ugnen, fyll tomaten med brieost och pesto. Lägg på rödlöksringar.

Efter andra omgången i ugnen har osten smält och allt ser så där läckert kladdigt ut.

Garnera med färska basilikablad!

Himmel så gott!


Så blev man mätt den här gången också! (Jag är 1,67 cm...)

Hoppas att du kunde njuta av en härlig och somrig helg. Nu fick man verkligen sommarvittring och solen ska ju snart komma tillbaka igen efter påhälsning av lite regn. Förutom att lata mig i solen blev det vårstädning på landet hos päronen. Tyvärr lyckades jag inte knipa utomhusaktiviteterna utan hamnade i Lillstugan som skulle skuras från golv till tak. Lillstugan rymmer dass, bastu och gästrum. Det tog sin lilla tid men doften av nyskurat med såpa efteråt kändes tillfredsställande. Och den grillade korven med räksallad och rostad lök till en kall öl satt också fint som belöning!


Tabasco- och whiskymarinerad fläskfilé till grillen eller pannan - med bakad potatis och gott smör

$
0
0

Fläskfilé är tacksamt kött att marinera och att lägga på grillen (eller i stekpannan). Här är fläskfilén marinerade i rökig tabasco chipotle och whisky! Med bakad potatis och ett kryddsmör med majs, chili och feferoni till köttet blev det lite cowboy feeling över det hela. 

Gör kryddsmöret allra först så att det får ligga i frysen en stund. Gör sedan marinaden till köttet och låt det marinera i en påse i rumstemperatur tills potatisen är färdigbakad i ugnen, med rejäla bakpotatisar tar det ca 1 timme i 225 grader. När potatisen är klar är det bara att grilla köttet eller steka det, direkt från marinaden bara några minuter. Så se till att fixa salladen och duka bordet medan potatisen bakas och köttet marineras. Om du inte vill ha kryddsmöret till potatisen så vet ju alla att en rejäl klick smör och lite salt räcker alldeles utmärkt!

Marinerad fläskfilé till fyra personer
600 g fläskfilé
3 msk tabasco chipotle
1 msk whisky (gärna rökig bourbon men det fanns inte hemma så det blev den kända ripan istället)
Salt och svartpeppar

Ansa fläskfilén och skär i ca 1 cm tjocka skivor (eller tjockare om du föredrar det). Blanda marinaden i en plastpåse och lägg i köttet. Låt ligga i rumstemperatur tills potatisen är klar. Ta fram och grilla köttet eller stek i panna på hög värme med lite smör utan att torka bort marinaden, ett par minuter på varje sida. Salta och svartpeppra. Marinaden kan hällas över köttet vid servering men tänk på att det är rejält starkt. Jag serverade utan marinaden...

Bakad potatis
4 bakpotatisar

Skölj och torka av potatisarna. Picka hål i skalet. Baka i ugnen på 225 grader i ca en timme. Ställ dem direkt på gallret. Skalet ska skrynkla ihop och bli tjockt. Känn med sticka när potatisen är färdig. Varmhåll eventuellt i lite folie för att tajma stekningen av köttet, men tänk på att potatisen då fortsätter tillagas av eftervärmen.


Tabasco chipotle är tjock, trögflytande och riktigt mörk och mustig i färgen!
Smaken kommer från rökt chili.

Köttet marineras bäst i en plastpåse. Det blir lätt att vända på med
jämna mellanrum och knöla in marinaden ordentlig i köttet.
Glöm inte att picka skalet på potatisen innan den bakas så spricker det inte.

Mangold är gott i sallad!

En ganska basic sallad med mangold, tomater, röd lök, gurka och majs.
Kör med eller utan dressing.

Nygrillad marinerad fläskfilé. Doftar gott!

Bakad potatis passar bra till grillat (eller stekt) kött!
Recept på smöret hittar du här >



Snabbrimmad och ångad torskfilé med parmesansås, dillkokt potatis och rädisor (fast grön sparris till hade varit bättre...)

$
0
0

Så har hon gjort fisk. Igen! Gissa om jag har blivit smartare än en femteklassare. Speciellt med ett par dagar i Göteborg i bagaget också. Kosten då bestod enbart av torsk och räkor. When in Götet liksom... Så mycket omega3 måste ha gjort någonting gott med hjärncellerna. Om inte så i alla fall för smaklökarna för jisses vad Göteborg levererade goa rätter!

Men nu handlar det om min egen tillagade torsk. Jag blev så inspirerad när jag åt lunch på ett ställe som drivs av mina kollegor, Restaurang CV Linné i Pedagogen Park i Mölndal. Ångad torskfilé med parmesansås och dillkokt potatis stod det på lunchmenyn. När jag kom hem försökte jag återskapa rätten och jag tycker att jag lyckades rätt bra. Eller väldigt bra faktiskt, jag struntar i jante.

Parmesansåsen till den mjälla torskfilén är så god så jag dånar, och så potatis kokt med massor av dill till det. Vilken måltid! Parmesansåsen är perfekt att förbereda fram till det att osten ska blandas ner och smältas. Det gör man med fördel när fisken sätts in i ugnen så blir tajmingen bra. 

Prova!

4 portioner till fisken
5 dl vatten
Ca 400 g torskfilé

Rimning:
8 dl vatten
3/4 dl salt
Finrivet skal av 1/2 citron 

Servering och garnering:
Finriven parmesan
Finrivet skal av 1/2 citron
Citronklyftor

Sätt ugnen på 150 grader och häll 5 dl vatten i en långpanna som du ställer i nedre delen av ugnen. Blanda vatten, salt och citronskal till rimningen. Vispa tills saltet har löst sig och lägg sedan i fisken. Snabbrimma i tio minuter. Häll av vattnet och skölj av fisken. Lägg fisken i en ugnssäker form och ställ in i ugnen ovanför långpannan, 5-10 minuter tills fisken är klar. Kolla efter fem minuter hur fisken ser ut. Ta ut fisken och häll av vätskan. Häll parmesansåsen över fisken och garnera med riven parmesan och rivet citronskal. Servera med dillkokt potatis, citronklyftor och rädisor eller grön sparris.

Parmesansås
2 dl grädde (+ 1/2 dl till ev avsmakning)
1 dl vitt (matlagningsvin)
1/2 tsk salt
1 dl finriven parmesan/padano

Blanda grädde, vin och salt i en kastrull. Koka upp och låt småkoka tills ca hälften av vätskan har kokat bort. Om såsen ska användas direkt, ta bort från värmen och blanda ner osten. Rör om tills osten har smält. Smaka av med mer grädde och/eller salt men tona inte ned ostsmaken för mycket. Fisken är så mild i smaken så det gör inget om det är bra tryck i såsen från osten.


Torsken flikade sig så där perfekt efter ca 7 minuter i ugnen.
Här är fisken klar att servera med parmesansås, citronskal och lite riven parmesan.

Koka potatisen med massor av dill och dra gärna på med saltet också.

Knapriga rädisor är gott till mjuk fisk, men grön sparris blir det nästa gång.

Citronklyfta att pressa över fisken lyfter det hela ännu lite mer. I alla fall i min smak.

Ha nu en riktigt fin nationaldagshelg!


Lyxig äppelpaj med mandelkräm, äppelkompott, färska bär och vaniljsås

$
0
0

Himmelskt god äppelpaj de luxe, signerad Daniel Roos från kokboken "Desserter med stil". Och nog har den här desserten stil alltid! Äppelpaj serverad i portionsform med mördeg, mandelkräm, en äppelkompott som doftar kardemumma, kanel och vanilj, havreströssel med smak av kanel, hemlagad vaniljsås och så färska blåbär och hallon. En mix av årstider i smakerna med äpplen och kryddor och så sommarbär.

Tilläggas bör att pajerna är väldigt mäktiga så en inte alltför tung varmrätt innan är att rekommendera. Eller så gör du pajerna till en fikastund och inte som en del av en måltid.

Om du inte hittar mandelmjöl kan du mala sötmandel själv - förutsatt att du har en mandelrivare och vilken tur då att jag köpte en sådan begagnad för många år sedan. Vet faktiskt inte om de finns att köpa nya?

Det som avviker från Daniels recept är antalet vaniljstänger i vaniljsåsen, det blev två i stället för en. Här vill vi ha mycket vaniljsmak! Just det, vi pudrade över lite florsocker också. Och så gjorde vi inte en hel paj i en stor form, utan i portionsformar. Här beskrivs hur vi gjorde.

En sak till förresten som avviker från receptet i kokboken och det är tur det! I ingredienserna till äppelkompotten verkade mängden vätska vara lite snålt tilltagen för att kunna sila den efter att den kokats. Den enda vätskan som anges är nämligen ett par msk citronsaft. Det ska ju vara vatten i en kompott också men det står inte i receptet! Vi testade med ca 1 dl och det funkade bra.

4 portioner
Mördeg
120 g osaltat smör (måste vara kallt)
4 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 ägg

Mandelkräm
250 g rumstempererat osaltat smör
2 dl strösocker
5 ägg
2,5 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl

Äppelkompott
1 tsk kardemummakärnor
4 Granny Smith-äpplen
1 dl strösocker
2 kanelstänger
1 vaniljstång
1 dl vatten
2 msk färskpressad citronsaft

Havreströssel
100 g osaltat smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 msk malen kanel

Vaniljsås
4 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 vaniljstänger

Garnering
Färska blåbär och hallon
Florsocker

Mördeg
Skär det kalla smöret i små bitar. Blanda i en matberedare med socker, vetemjöl och bakpulver. Blanda i ägget när konsistensen är sandig. Kör en kort stund tills degen går ihop - den får inte blandas för länge. Låt degen vila inplastad i kylen i ca 30 minuter. Kavla sedan ut den ca 3 mm tunn och klä portionsformar med degen (eller en stor pajform).

Mandelkräm
Blanda smör och socker. Vispa ihop äggen i en skål. Rör försiktigt i äggvispet, lite i taget. Avsluta med att blanda ner mandelmjöl och vetemjöl. Spritsa mandelkrämen (eller använd sked) på botten av pajskalet i formarna (formen) och förgrädda ca fyra minuter på 175 grader och låt sedan svalna.

Äppelkompott
Krossa kardemummakärnorna i en mortel. Ner med strösocker, kanelstänger, vaniljfrön, mortlad kardemumma, vatten och citronsaft i en kastrull. Skala sedan äpplena och skär i små bitar. Låt det koka ihop på svag värme tills det helt kokat sönder (ca 15 minuter). Lyft bort kanelstängerna. Mixa kompotten helt slät och sila den. Fyll pajskalen med äppelkompotten.

Havreströssel
Dela smöret i bitar och blanda med övriga ingredienser tills det blir små klumpar. Fördela ovanpå äppelkompotten och grädda pajerna gyllenbruna i ca tio minuter på 180 grader.

Vaniljsås
Blanda äggulor och socker. Koka grädden och mjölken med de urskrapade vaniljfröna och stängerna. Rör i äggblandningen och sjud såsen till 83 grader. Sila såsen och kyl ned den till serveringen.

Garnera pajerna med hallon och blåbär. Pudra över lite florsocker. Servera pajerna ljumna med vaniljsåsen.



Om du inte får tag på mandelmjöl - gör ditt eget! Skålla mandel, ta bort skalen och riv mandeln i en mandelpress. Tryck sedan den pressade mandeln genom en sil så att det blir finfördelat.



Kaos på köksbänken men det är ju härligt!
Mördegen kavlas och läggs i formar.
Sedan fylls de med mandelkräm och äppelkompott...



Havreströsslet blir gudomligt knaprigt och gott!



Pajerna är gräddade och tagna ur sina formar. Bären är pudrade med florsocker.
Nu är det bara vaniljsåsen kvar...



Sen högg vi in och åt tills vi storknade :-) 



Torsk på torsk - den här gången i ugnen med medelhavssmaker

$
0
0

Jag är så glad att mina smaklökar äntligen har fattat grejen med fisk. Och grejen är att det är riktigt gott med fisk. Plus att det känns nyttigt och man blir behagligt mätt. Den här fiskrätten är dessutom väldig enkel att göra och den är sprängfylld med smaker som funkar suveränt ihop. De kan sin matsak runt Medelhavet när de kombinerar oliver, tomat, vitlök, citron, kapris och så en rejäl dos olivolja förstås. Och så svenskt smör på det. Himmel så gott!

I originalreceptet som jag gjort till mitt används även sardeller men det tog jag bort för jag tänkte att det skulle kunna ta över och för min del tror jag att det var ett klokt beslut. Men om du gillar sardeller och vill ha mer sälta, så lägg på det också. Använd vit, fast fisk - jag valde torskfilé som jag snabbrimmade för smak och konsistens. Mycket lyckat. Bjöd mina föräldrar på det här och jag överdriver inte ett dugg när jag säger att de verkligen gillade det. "Det godaste jag nånsin har bjudit på" sa pappa till och med, och det mina vänner - är ett riktigt gott betyg :-)

Till servering: Kokt potatis, ris, bulgur eller andra gryn

4 portioner
8 dl vatten
3/4 dl salt
600 g vit, fast fisk - t.ex. torskfilé (helst färsk)
Salt och svartpeppar
200 g körsbärstomater, halverade
1 dl kalamataoliver utan kärnor
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
1 1/2 msk kapris
Olivolja
50 g smör
Finrivet skal av en citron
Persilja, hackad

Ta bort eventuella ben från fisken. Blanda 8 dl vatten med 3/4 dl salt och lägg i torsken. Snabbrimma ca 15 minuter. Ta upp fisken, skölj av och lägg i en form bottnad med lite olivolja. Salta lätt och svartpeppra. Fördela tomater, oliver, vitlök och kapris ovanpå fisken. Ringla över olivolja och lägg på klickar av smöret. Ställ in i ugnen på 180 grader i 15-20 minuter. Kolla fisken efter en stund, tillagningstiden beror på hur tjock fisken är. Den är klar när den flikar sig så där härligt när du drar med en gaffel och ska vara vit och fin i färgen. När du har tagit ut fisken, strö över rivet citronskal och hackad persilja. Servera genast med kokt potatis eller annat tillbehör.


En massa gott som passar perfekt till fisken.

Olivolja och smör ovanpå det hela. Blandar sig fint med vätskan
från fisken och blir till en ljuvlig sky i formen.

Att tomater är så gott till fisk! Och sältan från kapris - en riktig hit.

Kokt potatis passar jättebra till fisken. Ett tips är att ha en bit bröd till hands också,
så att du kan suga upp all den goda skyn!


Som sagt, jag är verkligen glad att jag har hittat smaken för fisk. Har några recept jag ser fram emot att testa, bland annat lax på grillen med sparris och andra godsaker. Lovar att återkomma med rapport. Njut nu av sommaren och de ljusa kvällarna, sommarvärmen kommer nog snart. Så får vi se när jag vågar ta årets första dopp. Har blivit en riktig badkruka... Återkommer med rapport om det också :-)

Nu när jag gillar fisk på riktigt då kanske jag snart kan bli vuxen på riktigt och börja tycka om rödvin också. Och kaffe! Men vi tar en sak i taget...

Risotto med krispig blomkål och bacon

$
0
0

Så här på sommaren tycker jag att blomkålen är om möjligt ännu godare. Risotto tycker jag är lika gott året om så varför inte blanda ner blomkål i en risotto? Exakt, finns ingen anledning alls att inte göra det. Speciellt inte som det blir ännu godare med lite bacon också. Och mycket smör och ost :-) Variera med att använda broccoli i stället för blomkål. Det här blir en hel liten rätt som jag brukar säga. En sleva-i-sig-rätt med massor av smak att njuta av och bli skönt mätt på. Varsågod!

4 portioner
1 litet blomkålshuvud i buketter
Smör/flytande smör & olja
Salt och svartpeppar

280 g bacon

4 dl ris (arborio eller carnaroli)
1 gul lök, finhackad
1 dl olivolja
2 dl vitt (matlagnings)vin
1,5 liter grönsaks- eller hönsbuljong
Olivolja och en klick smör
2 1/2 dl riven parmesan/padano
Färskmalen svartpeppar
Ev salt
1 kruka persilja, hackad

Fräs blomkålsbuketterna i smör eller annat fett och krydda med salt och svartpeppar. Blomkålen ska inte bli mjuk utan behålla sin krispighet och lite tuggmotstånd. Ställ åt sidan tills risotton är klar och blomkålen ska blandas ner.

Strimla bacon och fräs knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper och ställ åt sidan tills det ska blandas med risotton.

Koka upp buljongen och håll den varm. Värm oljan i en traktörpanna. Fräs löken försiktigt tills den mjuknar, utan att ta färg. Om den blir bränd smakar den beskt. Häll i riset och "rosta" det med löken och oljan. Rör om regelbundet tills riset är lite torrare, det tar några minuter. Häll sedan över vinet och låt det dunsta bort helt.

Fyll på med några dl buljong, så att första omgången täcker riset ordentligt med ett par centimeter upp. Småkoka och skaka pannan regelbundet - rör inte. När den första omgången buljong har kokat in, fyll på vartefter med någon dl i taget och låt den koka in mellan varven. Det tar ungefär 20 minuter (beroende på vilken konsistens du vill ha på riset) innan det är klart. Smaka på riset så att det är färdigt i din smak. Se till att buljongen nästan har kokat in helt innan du tar risotton från värmen. Risotton ska dock fortfarande vara ganska lös. Blanda risotton med blomkålsbuketter, bacon och persilja. Blanda sist försiktigt i en skvätt olivolja och en klick smör. Rör sedan i osten tills den har smält och smaka av med svartpeppar och eventuellt salt (brukar aldrig behövas). Garnera eventuellt med lite persilja.


Blomkålsbuketterna behöver bara fräsas en kort stund för att mjukas upp lite grand.
Fräs på ganska hög värme för att få lite färg och en "rostad" smak.

Det där med en klick smör i risotton alldeles på slutet är ju en smaksak.
En GOD sak!

Några extra flak av parmesan alldeles innan man hugger in gör inte smaksaken sämre...

Mer risotto lär det bli i sommar - ska testa med andra grönsaker också!

Hoppas du har möjlighet att njuta av sol och värme nu när den äntligen har kommit!



Marängsvisstårta med jordgubbar och bubblande cava

$
0
0

Bland det bästa jag vet är "simpel" marängsviss. Lätt att göra och vansinnigt gott. Den kan göras hur söt som helst med grädde, maränger, chokladsås, kolasås med mera med mera. Den här marängsvisstårtan blir inte så jättesöt om man vill ha den varianten och så gillar jag att den är fryst. Speciellt när sommaren visar sig från sin bästa sida med sol och värme. Ät fort bara så att den inte smälter. Men risken för att den hinner smälta är väldigt liten. Tårtan är försvinnande god som man brukar säga. Den försvinner rakt in i munnen. Servera tårtan med bubbel - så mycket festligare blir det inte!

8-10 bitar
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
1 liter jordgubbar, skivade
1 dl chokladsås
20 små maränger

Till garnering: Myntablad

Vispa grädden ganska fast. Blanda crème fraiche med äggulan och vaniljsocker. Blanda ner i grädden. Lägg 1/3 av gräddblandningen i en form med löstagbar kant (standardstorleken ca 24 cm i diamater). Fördela hälften av marängerna ovanpå. Ringla över chokladsås. Lägg på 1/3 till av gräddblandningen. På med resten av marängerna. Ringla över chokladsås. På med sista tredjedelen av gräddblandningen. (Ringla eventuellt chokladsås överst också om du vill det.) Täck med folie och ställ formen i frysen i minst fyra timmar. Ta ut tårtan ungefär en kvart innan den ska serveras. Garnera med skivade jordgubbar och myntablad.


Första lagret med maränger på plats med chokladsås.

Svårt att få till snygga bitar av den här tårtan men det gör inget. Smaken ursäktar allt!

Servera gärna tårtan på ett tårtfat med fot. Det ser riktigt najs ut.

Till tårta är det gott med bubbel. Spanskt bubbel i form av cava
är inte så dumt. Den här är en favorit som jag serverar väl kyld!

Om du inte vill ha marängsviss som fryst tårta så bjuder jag på en annan variant här, med jordgubbar och en massa annat gott >



Väl kylt är väl det man önskar i glasen överhuvudtaget just nu med den här härliga sommarvärmen! Idag blev det årets första dopp, både en och flera gånger. Bästa sättet att svalka sig är att kunna sänka ner hela kroppen (huvudet också!) under vattnet och bara njuta. Sen funkar skallen lite bättre igen.

Efter badet soltorkade jag på berget där det fläktade skönt. Njut av sommaren medan den är här!



Bacon & avokadosallad med blue cheesedressing

$
0
0

Det här är en av de godaste sallader jag har gjort och smakat! Bara en massa gott och på det en smakrik dressing med blåmögel- och vitmögelost (Cambozola). Riktigt matig sallad men tänk redan nu på att den inte lämpar sig att äta som rester dagen efter. Brödbitarna blir saggiga och den håller sig helt enkelt inte fräsch till dagen efter. Perfekt på sommaren som både lunch och middag!

Den som vill ha mer bett i dressingen väljer endast blåmögelost. Det som eventuellt blir över av dressingen är det inga problem att spara några dagar. Använd till en vanlig grönsallad eller som hamburgerdressing - urgott!

Mängderna av ingredienserna bestämmer du lite själv beroende på hur du vill ha din sallad och hur många den ska räcka till. Variera även vad du har i salladen. Till exempel tror jag att det skulle vara gott med finhackad rödlök i salladen också. Börja med dressingen så får den gosa till sig i kylen en stund innan salladen är klar!

Blue cheesedressing
Ca 100 g cambozola (eller blåmögelost)
2-3 dl gräddfil
2 msk (lätt)majonnäs
2 msk finhackad persilja
Svartpeppar

Om du inte vill ha med kanterna på osten så kan du skära bort dem först. Mosa osten med en gaffel och blanda med gräddfil och majonnäs. Börja med 2 dl gräddfil och fyll på tills du tycker att dressingen får den konsistens du önskar. Om du vill ha dressingen helt slät utan små klumpar kan du pressa den i omgångar genom en sil med sked (så gjorde jag). Blanda ner persilja och smaka av med lite svartpeppar. Ställ i kylen medan du blandar i ordning salladen.

Ca 4 portioner
1/2 huvud isbergssallad i grova bitar eller motsvarande mängd färdig blandsallad
2 skivor surdegsbröd eller lantbröd, tärnat
Olivolja
Salt 
140 g knaperstekt bacon i bitar
2 avokado
1 citron
Ca 10 körsbärstomater i bitar

Dela avokadon på mitten och ta ur kärnorna. Gröp ur hela halvor med en sked. Skär sedan i ganska grova bitar. Pressa citronsaft över avokadon så mörknar den inte. Stek brödtärningar i olivolja på medelvärme tills de får fin färg och salta lätt. Ställ åt sidan. Blanda försiktigt salladen med bacon, tomater, avokado och brödtärningar. Servera salladen med dressingen.


Jag använde färdig blandsallad vilket jag tycker är praktiskt när man vill ha
olika smaker och färger utan att behöva köpa på sig halva grönsaksdisken.
Jag använde lättmajonnäs och det funkade fint!


Stek brödtärningarna i panna med olivolja på medelvärme tills de får fin färg och knaprig yta.

Lite citronsaft på avokadon så behåller den sin fina färg och ger dessutom fin smak.
Det är bra om avokadon inte är alltför mogen så att den mosar sig - försök hitta
den perfekta avokadon men fast kött utan att den är för hård. 

Blanda om försiktigt!

På med den goda dressingen och njut!

Dressingen går bra att smaksätta med vitlök också! Pressa ner 1-2 klyftor.

Det som blev över av dressingen satt fint på en burgare en annan dag!


Kall gazpacho i värmen? Ja, tack!

$
0
0


Gazpacho med matiga brödkrutonger till lunch eller lätt middag i sommarvärmen är ett säkert och gott kort. Den kalla soppan kan göras på lite olika sätt - med grönsaksbuljong, tomatjuice eller olivolja och olika sorters grönsaker men basen är nog densamma i de flesta varianter. Smaken blir härligt intensiv och så känns soppan väldigt nyttig och uppiggande vilket kan behövas när värmen gör en sådär härligt loj och soltrött.

Färska tomater förstås, paprika, gurka, vitlök, lök, citronsaft, sting av tabasco och svartpeppar. Det är allt. Och gazpacho är så lätt att göra. Bara choppa upp i bitar och sedan mixa rubbet. Att låta soppan stå och bli riktigt kall gör att man får ge sig till tåls någon timme men det är värt väntan. Under tiden fixar man krutongerna och röjer undan i köket.

Gazpacho är läckert att servera i små glas med stjälkar av selleri som start på en middag på stående fot till drinken, som del av en buffé eller som förrätt. Eller som sagt, till lunch eller lätt sommarmiddag. Med stora krutonger blir det riktigt mättande. Du kan även servera med fina tärningar av tomat, paprika och gurka att toppa soppan med. Då blir det ännu matigare.

Gazpacho, 4 portioner
1 röd paprika
1 gul paprika
3 stora tomater
1 liten gurka
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 packad dl färska basilikablad
2 dl grönsaksbuljong (kall)
1 tsk pressad citronsaft
1/2 tsk örtsalt
1 krm socker
Några droppar tabasco
Svartpeppar

Skär paprika, tomater, gurka, lök och vitlök i bitar. Mixa med basilika, buljong, citronsaft, örtsalt och socker. Smaka av med tabasco och svartpeppar. Låt stå och kallna ordentligt i kylen - minst en timme. Servera med örtkrutongerna.

Örtkrutonger
Mängden örtkrutonger avgör du själv men gör gärna "för mycket" för de går åt. Räkna åtminstone med en tjock skiva bröd till varje portion, fyra tjocka skivor alltså.

4 tjocka skivor lantbröd eller surdegsbröd
Olivolja
Färska örter (rosmarin, basilika, timjan, persilja etc.)
Ev flingsalt

Skär bort kanterna på brödet. Skär sedan brödet i stora tärningar som blir lagom munsbitar på en sked med lite soppa. Gör mindre tärningar om du föredrar det. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och fördela brödtärningarna på papperet. Ringla över olivolja. Finhacka örterna och strö över. Använd händerna och vänd försiktigt runt tärningarna så att de får olja och örter runt om. Skvätt eventuellt över lite mer olja om tärningar ser för torra ut. Rosta tärningarna på 200 grader i ca 15 minuter. Vänd runt efter halva tiden. Ta ut och salta eventuellt lätt med lite flingsalt.


Mycket grönsaker och många smaker i en härlig soppa. 

Skär ingredienserna i mindre bitar - mixa - klart!

Att göra krutongerna i ugnen är lätt, snabbt och smidigt. Och de blir väldigt goda!
Om du föredrar mindre bitar är det bara att skära brödet i - just det - mindre bitar :-)

Kallt, läskande, gott, knaprigt och mättande. Vilken måltid!
Om du gör stora krutonger får du en knaprig yta och det lite sega inuti. Himmelskt!



När kall soppa inte räcker för att kyla av sig är det dopp från den här klippan som gäller - det så kallade badberget. Hoppas du också njuter av sommaren!



Citronrutor - syrligt och bara lite sött

$
0
0

Mina citronrutor ser i princip invaderade ut av florsocker men gott blir det! Jag ville bjuda på fika på landet en av alla dessa heta dagar. Något sött och sliskigt kändes definitivt inte lockande i värmen (det gör det i och för sig inte annars heller men ändå). Jag kände ett litet sug efter syrligt och hittade ett recept på dessa citronrutor som är syrliga och bara lite söta. Det blev en jättegod fika och så var man mätt ganska länge. Behövde knappt fixa mat på kvällen. Inte klokt vad värme kapar aptiten...

Du som har hängt med mig ett tag vet att jag inte direkt utmärker mig för att vara typen som bakar, eller lagar fisk. Men tänk som det kan bli! Nu både bakar jag (sällan och väldigt enkla grejer men ändå) och lagar fisk. Undrens tid är inte förbi!

Citronrutor, ca 20 st
2-3 (ekologiska citroner)
250 g smör
1 vaniljstång
3 ägg
2 1/2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
Florsocker
Citronmeliss till garnering

Serveringstips: Toppa citronrutorna med färska hallon

Tvätta den ena citronen noga, torka och riv skalet på fina sidan. Se till att inte få med av det vita köttet under skalet - det är beskt. Halvera citronerna och pressa citronsaften ur dem, du ska få ihop ca 1,2 dl. Om du inte får ihop den mängden på två citroner, får du använda den tredje.

Halvera vaniljstången och skrapa ur vaniljkornen. Smält smöret och blanda det med stång och vaniljkorn. Vispa ihop ägg och socker. Blanda ner vaniljsmöret och sikta sedan ner vetemjölet i omgångar. Rör om noga mellan varven, ta inte för mycket mjöl åt gången. Blanda ner citronsaft och citronskal.

Täck en ugnsplåt med raka kanter, ca 22 x 32 cm, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och ställ in i ugnen på 150 grader i 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna i minst 45 minuter. Skär sedan i rutor. Pudra över florsocker och garnera med citronmeliss.


Om du använder en mindre form blir rutorna naturligtvis lite tjockare,
tänk på att det kan påverka tillagningstiden.

Jag är verkligen ingen "odlare" men har lite smått och gott i en tunna på hjul på landet.
Citronmeliss finns med där, liksom basilika, citrontimjan, rosmarin och dragon.
Det är jäkla häftigt att kunna plocka det man behöver på bara ett par meters avstånd. 

Citronrutor. När du är sugen på fika men inte vill ha det alltför sött.
För övrigt vankas vardag och det känns välkommet. Tror att de flesta av oss mår bra av rutiner, så länge de bryts av med trevliga helger, nån resa ibland, umgänge med vänner och andra aktiviteter som avviker från det "vanliga". Men det vanliga behöver verkligen inte vara tråkigt. Det handlar nog mycket om inställning men självklart behöver vi fylla på med energi mellan varven, och den energin hämtar vi alla från olika håll. Matlagning är "bara" att av dessa håll, för min del.


Frico - italiensk potatiskaka med lök, ost och bacon

$
0
0

Alltså förlåt. Nu har jag tjyvstartat lite med "vinterpotatisen". D.v.s. den som inte kallas färskpotatis. Kalla mig galen eller utan smak men jag är verkligen inte förtjust i färskpotatisen som inte smakar särskilt mycket utan en jäkla massa hjälp på traven. Så var det sagt! 

Hittade en sån där potatispåse med texten "FAST" och slog till. Visst. Potatisen hade sett bättre dagar med lite rynkiga skal och groddar här och var. Men det stoppade inte mig! Med lite svalare väder blev jag bara så sugen på något rejält mättande. Aptiten gick igång med turbofart. Visserligen har jordgubbskräm med mjölk mättat denna sommar men då har aptiten i princip legat på noll p.g.a värmen.

Frico är en italiensk potatiskaka som till skillnad från andra potatiskakor, tortillas, frittatas - kalla det vad du vill - inte innehåller ägg. Det är osten som håller ihop det. Jag snappade upp hur man skulle göra frico på ett ungefär för ganska länge sedan när jag tittade på amerikanska Masterchef. Italienaren Frico som flyttade till USA och vann hela surven gjorde det här ganska långt fram i tävlingen och det gick hem trots att rätten är mer än rustik.

Potatis, lök, ost och bacon. Att ha bacon (eller pancetta som i Italien) är en variant. Grunden är just billiga råvaror som potatis, lök och ost. Luca berättade för juryn hur den här rätten var ett ständigt återkommande inslag i kosten när han växte upp, då det var just, billigt. Om du inte visste det här om mig innan så kan jag säga att om jag bara fick äta potatis, ost, bacon och lök för resten av mitt liv skulle jag vara rätt nöjd. Men jag skulle ändå kräva tomater också. Skulle kunna offra bacon för tomater faktiskt....

När det gäller ostsorterna så använde Luca italienska ostsorter varav jag inte hittade båda så jag nöjde mig med en av mina absoluta favoritostar, prästen.

Det här är precis som med en omelett eller potatiskaka så att det är svårt att ange mängder och ett exakt recept. Lita på magkänslan när det gäller mängder och vill du ha mycket bacon och mer ost (eller mindre av det) så är det fritt fram. 


Serveringsförslag: Stekta tomater, färska tomatklyftor (nå't med tomat...)

Frico
Fast potatis, grovt riven
Gul lök, hackad
Bacon, strimlat och knaperstekt
Grovt riven ost med mycket smak (lagrad prästost, parmesan, boxholm)
Flytande smör/rapsolja (eller annat fett som du föredrar att fräsa potatis, lök m.m. i)

Hetta upp en stekpanna och ha i fettet. Lägg i potatisen och stek tills den är nästan klar och har fått lite färg. Blanda sedan ner löken och låt den steka en stund med potatisen. Blanda ner baconbitarna och den rivna osten. Ha inte för hög värme på. Låt steka till fin färg på ena sidan. Platta till det hela lite så att det blir som en kaka. Använd en tallrik eller ett lock för att vända på fricon. Låt steka ett par minuter till fin färg även på andra sidan. Fös över fricon till en tallrik eller servera direkt från pannan. 


Väldigt enkla råvaror; potatis, lök och ost. Men oj så gott det blir ihop...
Perfekt mat dagen före eller ännu hellre "dagen efter" :-)

... speciellt ihop med bacon :-)

Inte vacker mat. Det förstår man redan när man hör ingredienserna.
Men oj så gott och ljuvligt mättande i magen.

Kanske lämnar jag sommarmaten för tidigt men jag kan inte rå för att jag längtar efter rejälare mat. Har hunnit med att göra både lasagne och köttbullar med stuvade makaroner. Grillat, kall sallad och potatissallad i all ära - det är inget fel på våra klassiker heller! Näst på tur står någon form av paj. Fyndade kalasfina pajformar (-50 %) och måste ju använda dem så fort som möjligt. Det blir någon en variant med en massa grönsaker. Kanske tomat i? Och lite bacon. Eller :-)




Viewing all 207 articles
Browse latest View live