Ooops! Nu är det allt ett bra tag sedan jag gjorde ett inlägg. Sorry! Vet inte riktigt vart tiden tar vägen... Mat har förstås lagats och bilder tagits som ligger och väntar i arkivet. Ett ur högen är en gulasch packad med smaker som du med fördel serverar med gräddfil och ett gott bröd (gärna rostat eller grillat med både smör och ost som får smälta lite...).
Redan under tillagningen njuter man av alla dofter och det kittlar aptiten. Grytan behöver en stund på spisen så ha tålamod! Grytan är helt klart värt tiden den behöver, och visst hade den känts mer motiverad med smällkall vinter utanför dörren istället för rådande ösregn, men den passar fint ändå. Även i matlådan!
Den här typen av matlagning gillar jag, med grönsaker att skära till och blanda med kött och andra smaker i en gryta där allt sedan får sköta sig själv. Lite av en tvåstegsraket är det, då grytan först ska sjuda en dryg timme utan potatisen som tillsätts tillsammans med paprika och sedan ska allt sjuda ungefär en halvtimme till. Så räkna med minst två timmar från start till mål - det beror mest på hur lång tid det tar innan köttet blir mört och fint. Kanske värt att göra dagen innan, vilket grytans smak bara tjänar på.
I en ungersk gulasch ska det självklart vara paprika, både i pulverform och färsk. Karaktären på gulaschen avgörs till stor del av paprikapulvret du använder och det finns ju en del att välja på. Jag skulle inte välja rökt paprikapulver här, tror det blir lite för kraftigt. Kanske har du tur och hittar ungerskt paprikapulver, annars duger en sort från något av de vanliga kryddburksmärkena.
Jag använde fransyska och struntade i vitlök men här gör du som vanligt precis som du vill. Använd mjölig potatis så reder stärkelsen grytan lite grand.
Servering: Gräddfil/crème fraiche/turkisk eller grekisk yoghurt och bröd, med eller utan smör & ost
Ca 6 portioner
700 g benfritt nötkött (högrev, fransyska eller bog)
3 gula lökar, grovt hackade
(2-4 vitlöksklyftor, hackade)
3 selleristjälkar, i grova bitar
2 tsk brödkummin (ej spiskummin)
1 1/2 msk paprikapulver
6 msk tomatpuré
1/2 tsk chilipulver
1 dl ox-/köttbuljong
1 burk krossade tomater
2 lagerblad
5 röda paprikor (hälften smått tärnat, hälften i lite större bitar)
6 mjöliga potatisar, skalade och skurna i kuber
Smör/rapsolja
Salt och svartpeppar
Skölj köttet och torka av. Skär det i bitar, ca 3 x 3 cm. Bryn köttet snabbt till fin färg runt om på hög värme i en stekpanna. Lägg över i en gryta och hetta upp med lite mer smör/rapsolja eller bara olja. Blanda ner lök, (vitlök) och selleri och fräs tills löken mjuknat. Blanda sedan ner kummin, paprikapulver, chilipulver och tomatpuré. Fräs ett par minuter och häll sedan i buljong, krossade tomater och den smått tärnade paprikan. Lägg i lagerbladen och krydda med svartpeppar. Sjud under lock i drygt en timme. Rör om lite då och då.
Lägg i potatisen och de större paprikabitarna och låt grytan sjuda ungefär en halvtimme till. Det kan ta upp till en timme till... Känn efter så att köttet är mört och potatisen mjuk. Smaka av med salt, svartpeppar och chilipulver.
Servera grytan med gräddfil, crème fraiche eller yoghurt och rostade eller grillade brödskivor, med eller utan smör och/eller ost. Använd gärna brödet att skopa i dig grytan med!
![]() |
Snackpaprika - den avlånga och lite sötare sorten passar bra i gulasch! |
![]() |
Mycket av den goda smaken kommer från kummin (obs - ej spiskummin), paprikapulver och lagerblad. Lagerblad ger faktiskt mer smak än man tror! |
![]() |
Kött, lök och selleri har först fått fräsa ihop. Sedan ska det fräsas lite till med kryddor och tomatpuré. |
![]() |
Gulaschen är klar när köttet är mört och potatisen genomkokt. Är det någon gång det smått uttjatade ordet "mustig" passar in, så är det på en sån här gryta! |
Tips!
Smaksätt crème fraiche med lite rivet citronskal och färsk hackad timjan att klicka över gulaschen.
Gott med det syrliga och fräscha till den här rustika grytan.
Gott med det syrliga och fräscha till den här rustika grytan.
Eftersom det är så länge sedan jag gjorde ett inlägg så slänger jag med ett riktigt gott middagstips till som bonus. En slags köttbullslasagne hur nu det låter... Jag hade ratatouille kvar i frysen som jag bottnade en ugnsform med och blandade med två tärnade tomater, saltade och svartpepprade. Sedan gjorde jag köttbullar som jag fördelade över grönsaksröran. Allt toppades med den numera klassiska lasagnetoppingen, 2 1/2 dl mellangrädde och 2 dl crème fraiche, och riven ost. Sedan in med det i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, tills ytan har fått fin färg. Serveras med pasta, t.ex. spagetti, parmesan och tomatklyftor. Urgott!
Önskar en riktigt fin och god helg med förhoppning om svenskt hockeyguld på söndag!
![]() |
Ratatouille förstärkt med färska tomater som bädd åt köttbullar. |
![]() |
På med crème fraiche- och gräddblandningen och riven ost innan en stund i ugnen. |
![]() |
Spagetti är gott till, nymalen svartpeppar och så riven parmesan förstås! |
Önskar en riktigt fin och god helg med förhoppning om svenskt hockeyguld på söndag!